Omat tiedot
Käyttäjätunnus:
Salasana:
. . . . . . . . . . . . . .
Seuraa meitä FACEBOOKISSA.

Oiva-raportti

<< Takaisin

Tuotetiedot


Tuorehiiva 50g leivinhiiva


EAN:64008899                    
Tuoteryhmä:Kananmunat ja tuorehiivat
Valmistaja:SUOMEN HIIVA 0Y
Tavarantoimittaja:TUKO LOGIS
Paino (netto/brutto):0,05 kg / 0,051 kg
Hinta:0,32 €
Kilohinta:6.40 €/kg
  
  KPL  

 

Suurenna kuva

Hiiva: Taikinan nostatuksessa käytetään hyväksi hiivan kykyä muodostaa kaasuja. Taikinan nouseminen perustuu siihen, että hiivan tuottama kaasu jää kiinni taikinan rakenteen sisään, jolloin rakenne venyy. Taikina kohoaa ja syrjäyttää taikinan vaivauksen aikana sitoutuneen ilman.

On tärkeää, että hiiva liotetaan aina kädenlämpöiseen nesteeseen. Liian lämmin neste heikentää hiivan toimintaa. Kylmemmässä lämpötilassa hiiva toimii hitaasti ja vaatii pidemmän nostatusajan.

Leivinhiiva on elävä hyötymikrobi. Hiivan kohottava vaikutus perustuu sen kykyyn hajottaa taikinan tärkkelystä ja lisättyä sokeria alkoholiksi ja hiilidioksidiksi, jolloin taikina kuohkeutuu ja kohoaa. Taikinaan ei tarvitse lisätä sokeria, sillä hiiva pystyy tekemään sitä itse jauhojen tärkkelystä hajottamalla. Pieni sokerilisäys suolaiseenkin taikinaan nopeuttaa silti hiivan toimintaa.

Hiivan merkitys taikinassa: Taikina nousee ja leivonnainen saa huokoisen rakenteen. Syntyy tärkeitä aromiaineita. Taikina pehmenee ja sen käsittelyominaisuudet paranevat.

Tuorehiiva: Tuorehiiva tarvitsee 37-asteisen lämpötilan eli kädenlämpöisen nesteen. Jos lämpötila ylittää 40 astetta, hiivan toiminta heikkenee ja 50 asteessa hiivasolut tuhoutuvat. Liian kylmässä hiivan toiminta hidastuu.

Tuorehiiva murennetaan nesteeseen ja sekoitetaan, kunnes hiiva on liuennut ja vasta sitten lisätään jauhot sekä muut aineet. Säilytä tuorehiiva jääkaapissa. Sen voi myös pakastaa. Sulata jäinen hiiva hitaasti kääreessään kohmeiseksi ja käytä heti sulatuksen jälkeen.

Tuorehiivaa käytetään yleensä 50 grammaa eli 1 paketti / 5 dl nestettä. Runsaasti rasvaa, sokeria ja munia sisältäviin taikinoihin voit käyttää 75 grammaa hiivaa. Sämpylä- ja vähärasvaiseen leipätaikinaan riittää 25 g hiivaa / 5 dl nestettä.